tombetorenopgeleverd1_1
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-18

Tombe van Nellesteijn te Leersum

In 1818 werd de bouw van de Tombetoren in Leersum voltooid. De graftombe is in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn gebouwd, de toenmalige eigenaar en bewoner van ridderhofstad Broekhuizen. Deze uitzichttoren in neoclassicistische stijl staat op het hoogste punt van de Donderberg (36 m).  

Het mausoleum met uitzichttoren is 14 meter hoog en bestaat uit twee delen. Enerzijds de brede lage onderbouw met daarin de grafkamer van het geslacht Van Nellesteijn. Anderzijds de hoge slanke bovenbouw die in gebruik is als uitzichttoren.

In 1917 werd het laatste familielid bijgezet en daarna werd de ingang van de tombe dichtgemetseld. De graftombe is 14 meter en via een inwendige trap komt men uit op het dak van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de buitenplaats, het rivierengebied en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Restauratiewerkzaamheden

De toren is  beschadigd geraakt door verkeerde afwatering in het verleden. Hierdoor is schade in het stucwerk ontstaan ten gevolge van uittredende zouten die in het metselwerk opgeslagen zijn. Bouwbedrijf Legemaat van Elst heeft de afgelopen maanden verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de toren. Er zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de polyester bekleding, het houtwerk, de koperen kap en aan het natuursteen. Veel tijd ging zitten in het herstel van het zandsteen. De trigliefen onder de Timpanen bleken bevestigd te zijn met stalen doken. Deze doken waren aan het roesten met als gevolg scheurvorming en schade aan het zandsteen. In totaal zijn 9 trigliefen verwijderd en vervangen. 


Bouwbedrijf Legemaat van Elst

Al sinds 1921 realiseert Legemaat van Elst uiteenlopende bouw- en restauratieprojecten die vragen om de hoogste kwaliteit. Om de monumentale panden voor de toekomst te behouden dient de restauratie te gebeuren met specifieke kennis van authentieke bouwtechnieken en historische bouwstijlen. Sinds januari 2020 is Legemaat van Elst ERB gecertificeerd. Het ERB-certificaat staat garant voor degelijke kennis en jarenlange ervaring op het gebied van monumentale restauraties. Bouwkundige elementen en verfraaiingen die vervangen moesten worden zijn in eigen werkplaats exact nagemaakt..2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-18
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-37
tombetorenopgeleverd1_1
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-26
DSC_5464
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-3
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-10
2022-07-11ROPLeersumenSchalkwijkhighres-59