100_6288

Tombetoren te Leersum

De gemeente Leersum heeft twee karakteristieke torens: te weten de Uilentoren en de Tombetoren en beiden zijn rijksmonumenten.

Beide torens hebben wij mogen restaureren waaronder deze Tombetoren

In 1818 werd op het hoogste punt van de Donderberg een familiegraftombe gebouwd naar het ontwerp van architect Jan David Zocher: de Tombe van Nellesteyn. De tombe werd gebouwd voor mr. Cornelis Jan van Nellesteyn, eertijds woonachtig op kasteel Broekhuizen, De tombe lag op een van de zichtassen van het kasteel. Aan de voet van de graftombe bevindt zich de grafkelder van de familie Nellesteijn.

Het mausoleum met uitzichttoren is 14 meter hoog en bestaat uit twee delen. Enerzijds de brede lage onderbouw met daarin de grafkamer van het geslacht Van Nellesteyn. Anderzijds de hoge slanke bovenbouw die in gebruik is als uitzichttoren.

De onderbouw is ingegraven in de heuvel en heeft aan de zuidwestzijde een dichtgezette rondboogtoegang 

Via een inwendige trap komt men uit op het dak van waaruit men uitzicht heeft op de buitenplaats, het rivierengebied en de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Deze toren had veel geleden door een verkeerde afwatering op alle details. Hierdoor is enorme vorstschade ontstaan in een paar jaar tijd.

Onder leiding van Van Hoogevest Architecten is de toren grondig aangepakt. De afwatering van de afzaten is verbeterd door het aanbrengen van een nieuwe afdekking van natuursteen en een loden afdekking. Het stucwerk is grotendeels vervangen door een (restauratie) mortel die zout regulerend is.

De Kantelen zijn voorzien van een nieuwe laag polyester zodat inwatering van boven niet meer mogelijk is .

DSC01634
DSC04511
Afb045
IMG_0020
100_6288
Afb018
Afb047
DSC04948