StudioRuim-Keizersgracht-4911-Web

Grachtenpand te Amsterdam

In dit grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam heeft Studio Ruim in de personen van Sigrid van Kleef en René van der Leest het interieur een metamorfose laten ondergaan. Bijzonder aan hun werkwijze is dat René en Sigrid bij voorkeur op de locatie zelf het ontwerp maken. Het te verbouwen pand is dan hun tijdelijke studio. Met luxe materialen en een gedurfd kleurenpalet is een klassiek interieur, gerestaureerd volgens oud archiefmateriaal,  in een moderne jas gestoken.

Bruin Billiemi marmer in de hal, het industriële ontwerp van de keuken vloeit moeiteloos over in de klassieke grandeur van de eetkamer en een speciaal ontworpen kroonluchter boven de eettafel. Zo heeft elk vertrek wel zijn touche. Achter de historische wanden zijn de nieuwste lichttechnieken weggewerkt, zodat het op het eerste gezicht bijna lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Zelfontworpen plafond-lichtobjecten zijn geïnspireerd door 17e-eeuwse plafondornamenten uit de tijd waarin het huis gebouwd is.

De keuken heeft een masculiene uitstraling met een betonnen vloer en kasten van onbewerkt, blauw staal die de hele wand bekleden en doorlopen in de onderliggende slaapkamer in het souterrain. De kamers bevinden zich in een speciaal ontworpen stalen uitbouw, die ingeklemd ligt tussen twee klassieke panden, maar door de grote ramen licht en transparant blijft. Via een betonnen trap en vijf zwevende terrassen die op zichtbare stalen balken rusten, loop je de tuin in waar de originele waterput een prominente plek heeft.

Met hun moderne ontwerp creëren ze een synergie tussen de nieuwe en de oude kenmerken van het pand, waardoor het duurzaam is voor de toekomst en tegelijkertijd de geschiedenis respecteert.
Grandeur uit de zeventiende eeuw opgetild naar de -grandeur- van de eenentwintigste eeuw.

StudioRuim-Keizersgracht-4643-Web
StudioRuim-Keizersgracht-4504-Web
StudioRuim-Keizersgracht-4911-Web
StudioRuim-Keizersgracht-4956-open-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5156-Web
StudioRuim-Keizersgracht-4873-Web
StudioRuim-Keizersgracht-4737-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5405-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5493-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5248-Web
StudioRuim-Keizersgracht-9516-open-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5459-Web
StudioRuim-Keizersgracht-5527-Web